Herbaty czarne
HERBATY CZARNE
Powstają z przefermentowanych liści krzewu herbacianego Camelia Sineusis. Pochodzi z Indii ( Assam Darjeeling), Chin (Junan, Kemunn) Ceylon ( Nepal i Kenia).
ASSAM jest największym rejonem uprawy herbaty na świecie. Herbaty assamskie maja charakterystyczną goryczkę i dają brunatno - czerwony mocny napar.
HERBATY DARJEELING dają delikatny napar i piękny pełny bukiet.
CEYLON mają prawdziwy herbaciany bukiet i są mocno zróżnicowane w intensywności naparu, zależy to od wysokości na jakiej są uprawiane.
JUNANY są herbatami średnio mocnymi o charakterystycznym ziołowym lub korzennym smaku.
HERBATY KENIJSKIE stanowią 30% produkcji światowej. Są mocne w naparze i smaku. Ze względu na bardzo ładny kolor są stosowane jako skłądnik wielu mieszanek.
SPOSÓB PARZENIA:
- Woda 100º, 3-5 minut, 1 raz, 1 łycżeczka na 200-250ml.
Nie należy robić z mocnych herbat, herbat słabszych poprzez wzięcie mniejszej ilości herbaty, ponieważ tracimy cały smak i bukiet danej herbaty.